Početna stranica Portala pravosuđa BiHKantonalni sud u Sarajevu

mail print fav manja slovaveca slova

Podrška svjedocima

21.09.2012.

Podrška svjedocima

21.09.2012.

Podrška svjedocima se realizira u okviru Odjela za podršku svjedocima na Kantonalnom sudu u Sarajevu

 

Odjel pruža podršku i pomoć svjedocima  teških krivičnih djela (ratni zločin, organizirani kriminal, ubojstvo i pokušaj ubojstva, silovanje, razbojništvo, svi oblici zločina i nasilja nad djecom, maloljetnicima i odraslim) za koja je zakonom propisana kazna zatvora više od 10 godina ili dugotrajni zatvor. Odjel je jednako dostupan i svjedocima i tužilaštva i svjedocima odbrane. Poštuje princip tajnosti, nepristrasnosti i neutralnosti, ne ulazi u sadržaj iskaza svjedoka.

 

Podrška svjedocima može biti:

-     Informativna (kako doći do suda, osnovne informacije o sudskom postupku, informacije o dostupnoj podršci na sudu, pravilima sudnice),

-     Organizacijska (obezbjeđenje prijevoza i sigurnosne pratnje, naknade troškova) i

-     Psihosocijalna (podrška za svjedoke-žrtve, oštećene, malodobne svjedoke, stara i iznemogla lica, svjedoke sa mjerama zaštite i sve svjedoke kojima sam dolazak na sud predstavlja neugodu i stres).

 

Za podršku na sudu se možete obratiti nakon što je potvrđena optužnica, dobili ste sudski poziv u svojstvu svjedoka, zatim na dan svjedočenja (poseban prostor-čekaonica u svrhu privatnosti i dostojanstvnog tretmana svjedoka na sudu ,podrška u sudnici) i nakon svjedočenja.

 

Ako ste pozvani da svjedočite i imate pitanje, dovoljno je da nas kontaktirate na slijedeće kontakt telefone;     033 567 885,  062 560 232.  

 

Usluge Odjela su dostupne i svim svjedocima na krivičnim predmetima na Općinskom sudu u Sarajevu.

Odjel sarađuje sa sudskom policijom, Odjelima za podršku svjedocima u regiji, te vladinim i nevladinim organizacijama koje mogu preuzeti brigu o zdravstvenim, psihološkim, socijalnim i ekonomskim potrebama svjedoka tokom i nakon suđenja.

 

Srdačno Vaš,

Odjel za podršku svjedocima!

 

 e-mail: ops.ksud-sarajevo@pravosudje.ba, adresa: Šenoina 1, Sarajevo


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

Spiskovi advokata Regionalne advokatske komore Sarajevo

08.12.2010.

Kantonalni sud u Sarajevu nema nadležnost pružanja pravne pomoći strankama. Stoga, stranke u sudskim postupcima se trebaju obratiti advokatima.

U cilju osiguravanja bržeg i lakšeg pristupa informacijama posjetiteljima web stranice Kantonalnog suda u Sarajevu, putem linkova prikazanih u okviru desnog menija imate mogućnost pristupa spiskovima advokata i drugim relevantnim informacijama koje objavljuje Regionalna advokatska komora.

 

Izvor vijesti: Regionalna advokatska komora Sarajevo


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

Pravna pomoć

15.12.2009.

Sud ne pruža pravnu pomoć strankama.

Za svaku pravnu pomoć stranke se trebaju obratiti advokatima.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh